Krótka historia i charakterystyka kawy, jej znaczenie dla milionów ludzi, którzy ją codziennie piją

Arabica ma niedużą zawartość kofeiny, dzięki czemu można ją częściej pić od robusty, lecz jest trudniejsza w uprawie, gdyż wymaga tropikalnego klimatu, odpowiedniej temperatury oraz wysokości. Robusta jest znacznie bardziej aromatyczna, a dzięki wyższej zawartości kofeiny bardziej może pobudzić organizm osoby, która ją pije.
Powiązany artykuł:
Kawa zanim trafi do naszych kubków musi przejść kilka etapów. Na plantacjach z ziaren kawowca uzyskuje się przygotowane na wypalanie ziarna kawy. Wypalanie jest bardzo ważnym procesem, to właśnie ono decyduje w głównej mierze o aromacie i smaku ziaren. Dlatego też najczęściej wykonuje się je w docelowym kraju, bo wtedy wypalone ziarna nie będą tracić świeżości w czasie długiej podróży.
Więcej informacji: kawa arabicaarabica (przejdź kawy brazylijskie)–pagebreak–>

Latest posts
Odpowiednio jest zaznaczyć w co inwestować własne pieniądze
Każdy chce posiadać jak najwięcej oszczędności, gdyż to zapewnia nie tylko życie na właściwym poziomie, ale również spokój jaki się łączy, ze świadomością, że ma się finanse na nieprzewidziane zakupy.