Bpgew
Jak exsportować towary i znaleźć dobry rynek zbytu? porady.

Krótka historia i charakterystyka kawy, jej znaczenie dla milionów ludzi, którzy ją codziennie piją

11 października 2018
Kawa oprócz herbaty zaliczana jest do najpopularniejszych napojów na całym świecie – codziennie ludzie piją setki tysięcy litrów espresso, cappuccino czy caffe latte. Aby tę wielką ilość filiżanek zrobić potrzebna będzie równie spora ilość czystej kawy, która wcześniej musiała urosnąć, zostać zebrana, wypalana i wreszcie zmielona przed zaparzeniem.

Chi-Cafe, zdrowa kawa Jacob’s Medical

Autor: Jacob’s
Źródło: Jacob’s
Dlatego też kawowe plantacje będą zajmować dziesiątki tysięcy hektarów, i z właśnie z nich zebrane i wysuszone ziarna (znajdź odpowiedź) wysyłane są na cały świat. Obecnie w sklepach dominują dwa główne gatunki kawy, to znaczy Robusta i Arabica. Pochodzą one z odmiennych regionów świata i odróżniają się wyglądem ziaren i smakiem otrzymanego napoju. W naszych sklepach najczęściej jest oferowana kawa ziarnista arabica, która daje aromatyczny, łagodny smak.

Arabica ma niedużą zawartość kofeiny, dzięki czemu można ją częściej pić od robusty, lecz jest trudniejsza w uprawie, gdyż wymaga tropikalnego klimatu, odpowiedniej temperatury oraz wysokości. Robusta jest znacznie bardziej aromatyczna, a dzięki wyższej zawartości kofeiny bardziej może pobudzić organizm osoby, która ją pije.

Powiązany artykuł:

Kawa zanim trafi do naszych kubków musi przejść kilka etapów. Na plantacjach z ziaren kawowca uzyskuje się przygotowane na wypalanie ziarna kawy. Wypalanie jest bardzo ważnym procesem, to właśnie ono decyduje w głównej mierze o aromacie i smaku ziaren. Dlatego też najczęściej wykonuje się je w docelowym kraju, bo wtedy wypalone ziarna nie będą tracić świeżości w czasie długiej podróży.

Więcej informacji: kawa arabica
arabica (przejdź kawy brazylijskie)–pagebreak–>

Kawa i przyprawy

Autor: DA
Następnie wypalona kawa ziarnista sklep jest albo zapakowywana do torebek i w takiej formie oferowana, albo poddaje się ją mieleniu i pakowaniu próżniowemu, co pozwala na długie zachowanie świeżości i aromatu. Kawę można parzyć wieloma sposobami, w zasadzie każdy kraj ma własną kulturę i zwyczaje picia kawy. Regularnie pita świetnie wpływa na spożywających, dzięki obecności kofeiny dodaje energii i sił, a także zmniejsza ryzyko pojawienia się niektórych nowotworów. No i świetnie smakuje, o czym wiedzą bardzo dobrze wszyscy którzy sięgają rano po filiżankę tego napoju.

You Might Also Like