Bpgew
Jak exsportować towary i znaleźć dobry rynek zbytu? porady.

Otwieramy lokal gastronomiczny. O jakich kwestiach należy pamiętać? Co jest najbardziej istotne? Jak umeblować takie miejsce?

14 kwietnia 2019
Wyposażenie i otwarcie lokalu gastronomicznego to spory koszt. Właśnie z tej przyczyny tak istotne jest sprawne skonsolidowanie każdego z elementów, to znaczy zaczynając od wystroju, przez wyposażenie, kończąc na jedzeniu. To na pewno sposób, w jaki restauracja jest urządzona i wyposażona określona charakter takiego miejsca. Jakie musi być wyposażenie?

karty menu restauracji

Autor: Sam Howzit
Źródło: http://www.flickr.com

Najbardziej liczy się spójność i funkcjonalność. Istotne są również jak najniższe koszty utrzymania, lecz bez przesady, ponieważ może się to obrócić przeciwko nam. Jeśli mowa o wyborze wyposażenia, to musi być ono również uzależnione nie tylko od wyglądy, ale też od trwałości materiałów, z których zostało zrobione. Zacznijmy od wyposażenia kuchni, bo ta sprawa jest równie istotna, co wyposażenie sali czy karty menu restauracji. Musi być dokładnie przemyślane, jak mamy w planach urządzić pomieszczenia kuchenne. Trzeba się zastanowić, jakie żyrandole (ważny link) będzie pasować do charakteru całego lokalu.

kawa

Autor: Edsel Little
Źródło: http://www.flickr.com

Sporo początkujących restauratorów często popełnia ważny błąd, gdyż zakupuje drogie wyposażenie, żeby następnie z niego nie korzystać.

Kupno tego sprzętu musi być dobrze przemyślany, tak by najlepiej wykorzystać jego możliwości. Następnym, ważnym aspektem w zakresie wyposażenia kuchni jest również jej charakter. Coraz częściej można spotkać więc lokale gastronomiczne, w których kuchnia jest otwarta na salę, co oznacza klienci mają do niej wgląd. W takiej sytuacji sprzęt oraz jego rozmieszczenie powinno być nie tylko jak najbardziej przemyślane, ważny jest tak samo wygląd kuchni. Chyba nikt nie ma wątpliwości, że najważniejsze miejsce w lokalu gastronomicznym to jej wnętrze. To tak naprawdę jedyne miejsce, jakie widzą klienci, to również miejsce od jakiego zależy opinia na jego temat.

Wnętrze ma najistotniejszy wpływ na tego typu kwestie, czy restauracja będzie służyć jako miejsce spotkań towarzyskich czy raczej służbowych. Dlatego bardzo ważny jest wybór takich rzeczy, jak stoły, meble, dekoracja, lecz także karty dań czy nawet przyprawniki (polecany sklep). To właśnie one, czasem te najbardziej drobne szczegóły decydują o tym, czy kolejny gość wybierze nasz lokal. Wnętrza i menu powinny być ze sobą spójne, a co ważne muszą odpowiadać wybranej przez nas grupie docelowej. To wszystko jest bardzo ważne i ma rzeczywiście duży wpływ na to, czy nasza restauracja odniesie sukces.

You Might Also Like