Bpgew
Tajemnice wschodu.

Przepisy kucharskie

11 października 2018
Żywienie to dostarczanie organizmowi właściwych pokarmów umożliwiających utrzymanie funkcji życiowych człowieka. Absolwenci uczelni o kierunkach żywieniowych mają obszerną wiedzę w temacie właściwego odżywiania.

obiad

Autor: Jean L.
Źródło: http://www.flickr.com
Dieta człowieka powinna być dobrana poprawnie do wieku, płci, aktywności ruchowej, samopoczucia. Jednak nie musimy posiadać wykształcenia w tym kierunku, żeby mieć pojęcie jak ważne w naszym jadłospisie są zupy. W każdej niema książce kucharskiej wyszukać można przepisy na zupy – sprawdzone przepisy na zupy. W tradycyjnym polskim domu, obiad składa się z zupy i drugiego dania. Trafnym pomysłem na obiad jest zupa ogórkowa, dzięki wyrazistemu smakowi lubiana jest także przez maluchy. Pod tą postacią możemy przemycić wiele cennych, zdrowych składników. Każdy z nas ma prawdopodobnie przetestowane receptury na zupy.

Zawsze znajdą się tam jarzyny : marchewka, natka pietruszki, seler, cebula. Z przypraw prócz soli i pieprzu można dorzucić ziele angielskie, liść bobkowy, lubczyk. Bulion taki, sam w sobie jest dużą dawką witaminową , w ten sposób dostarczymy organizmowi potrzebnych dla zdrowia pierwiastków takich jak potas, fosfor, wapń,

zupa

Autor: Debbie Tingzon
Źródło: http://www.flickr.com

witaminy B, C, E. W przypadku dzieci dobrze jest jarzyny poszatkować. Zupa ogórkowa uwarzona na żeberkach bądź skrzydełkach będzie bardziej syta. Przede wszystkim sprawdzi się to w okresie zimowym, kiedy mamy zwiększone zapotrzebowanie na kalorie. Dla osób dbających sylwetkę do zagęszczenia zupki zamiast śmietany można wykorzystać jogurt naturalny. Do zagęszczenia bulionu możemyzrobić zasmażkę z mąki i masła, ale to już wybitnie tylko dla ludzi, którzy nie potrzebują liczyć kalorii. Chociaż jeszcze lepszym pomysłem jest przepis na zupę-krem. Po zmiksowaniu wszystkich warzyw ma odpowiednią gęstość i nie jest konieczne jej już zagęszczać mąką i śmietaną. Przykładowy przepis na tę pyszną zupę można odnaleźć tutaj: ogórkowa.

Wykorzystując przepisy na zupy z internetu można je modyfikować według własnego smaku. pragnąc, żeby zupa była rozgrzewająca możemy dołożyć kawałek imbiru. Jeżeli chcemy uzyskać smak bardziej egzotyczny możemy ugotować zupę z domieszką mleczka kokosowego. Po dodaniu serka topionego uzyskamy aksamitnie gładką zupę o interesującym smaku. Mimo, że zupy coraz to rzadziej znajdują się na naszych stołach to warto je przyrządzać bo są sycące, a równocześnie właściwie przyrządzone nie tuczą. Mogą być dobrą możliwością, do nie zawsze korzystnych diet odchudzających. Pamiętajmy też, żeby nie wylewać wody od gotowania warzyw na sałatkę do zlewozmywaka, ale spożytkować ją do ugotowania zupy. W wodzie tej znajduje się wszystko co najzdrowsze w jarzynach.

You Might Also Like