Kupujemy schładzarkę – na co zwracać uwagę?
Aromatyczne zapachy, apetycznie podane potrawy – jest to domena rozkosznych kulinarnych podróży. By jednakże móc się w nie wybrać, konieczna jest schładzarka.
To sprytne urządzenie AGD, które w handlu pojawiło się już w 1862 roku, sumiennie troszczy się o to, aby strawa przechowywana była w odpowiedniej temperaturze, a co się z tym wiąże, dłużej była świeża.

Źródło: http://www.flickr.com
Kupno lodówki jest to czynność wielce prosta, jednak wybór należytego przyrządu dostosowanego do indywidualnych wymogów, to już temat na artykuł poradnikowy. W poniższym tekście postaramy się zatem podpowiedzieć na co zwracać uwagę, nabywając lodówkę idealną.

Źródło: Mustela

Źródło: Tarsmak
Jak duża powinna być schładzarka? To kluczowe pytanie, jakie należy sobie zadać na początek. Kawalerowi powinno wystarczyć urządzenie o pojemności 120-130 litrów. Jeżeli zamieszkujesz z partnerem, należy doliczyć 30 litrów ekstra (i tak na każdą dodatkową osobę). Wielkość zamrażarki? Ten aspekt uzależnij od osobistych priorytetów. W najbardziej oszczędnej wersji będzie to blisko 50 litrów na osobę.
Czy komentarze z www pod naszym tekstem Cię zaintrygowały? Może masz ochotę cokolwiek do nich dopowiedzieć? Będzie to dla nas na pewno szalenie istotne.
To, w jaki sposób schładzarka została opracowana w środku, jest niezwykle istotne. Kieruj zatem uwagę na rozmieszczenie półek schładzarki oraz warianty ich regulacji. Półeczki bywają szklane lub plastykowe (te pierwsze znoszą nawet 20-cio kilogramowe obciążenia). Do tego urządzenie musi być zaopatrzone w specjalne przegródki na mięso oraz warzywa. Warto mieć na uwadze, że idealna temperatura dla jarzyn to 5 stopni Celsjusza – dzięki niej dłużej zachowają chrupkość oraz nie tracą witamin.
Świetnie jeśli wytwórca wyposażył lodówkę w sprytne gadżety, na przykład stojak na flaszki czy pojemniczek do składowania jajek. Dowiedz się, czy zamienne części takie jak np. pompy do lodówek będą łatwo osiągalne.