Różność straw na kolecję wigilijną w zależności od regionu Polski w jakim ja spożywamy

Najmłodszym ceremoniałem Bożonarodzeniowym jest choinka, która przyszła do nas z Niemiec w XVIII wieku. Wcześniej w naszych domach umieszczało się snopki nie wymłóconego zboża lub wieszało jemiołę. Tego specjalnego wieczoru, wszystko jest magiczne i okazuje się mieć symboliczne przesłanie. Nawet w jakiej ilości są potrawy na wigilię (strona www) pojawiają się na stole. Tradycja karze, by kolacja wigilijna składała się z nieparzystej ilości potraw. W wiejskiej chałupie jedzono wiec 7 dań (7dni tygodnia) na dworach szlacheckich przyrządzano ich już 9 (9 chórów anielskich) a u arystokracji wieczerza składała się z 12 potraw na cześć dwunastu apostołów. Potrawy pojawiające się owego wieczoru na wszystkich stołach zarówno chłopskich jak i szlacheckich były przygotowane z darów lasów, pól i jezior. Wspaniałym obyczajem, jest

przestrzegany do dziś w wielu domostwach, zakaz spożywania mięsa zwierząt, tłumaczony tym, że tego wyjątkowego dnia wszystkie stworzenia żywe tworzą jedną rodzinę.
W wielu domach, jada się różne potrawy na wigilię, uznając je za tradycyjne strawy wigilijne. Różnice te wywodzą się z lokalnych tradycji i przyszły razem z naszymi rodzinami z różnych terenów kraju. Jak wynika ze źródeł pisanych w Wielkopolsce i na Śląsku, przygotowywano zupę rybną lub migdałową.